Connected papers - iskalnik znanstvene literature //


Vodič vsebuje navodila za iskanje znanstvene literature z iskalnikom Connected Papers.

1 Uvod  | 2 Kako začnemo?  | 3 Kaj graf prikazuje?  | 4 Semantic Scholar  | 5 Kaj pomeni »PRIOR WORKS« in »DERIVATIVE WORKS« pri iskanju člankov?   
Iskanje po katalogu knjižnice UL PeF
Poiščite v naši knjižnici:
Iskanje po vzajemnem katalogu
Poiščite:
1 Uvod
Connected papers je vizualno orodje, ki pomaga raziskovalcem pri iskanju in raziskovanju prispevkov, pomembnih za njihovo področje dela. Je spletni iskalnik, ki omogoča iskanje najpomembnejših in najvplivnejših znanstvenih in strokovnih člankov  ter analizo njihove povezanosti v obliki grafov. Tako omogoča vpogled v odnose med publikacijami v okviru določene teme, nas usmeri v raziskovanje najbolj relevantnih publikacij ter seznani ne le s sorodnimi, temveč tudi manj znanimi dokumenti, ki so bili izdani na izbrano temo. V bazo je vključenih več publikacij z različnih znanstvenih področij.
2 Kako začnemo?
Izhajamo iz članka, ki smo ga izbrali kot npr. relevantnega za naše raziskovanje. Pri vnosu v iskalno polje na začetni strani uporabimo podatke o tem članku, in sicer Connected papers omogoča iskanje z vnosom DOI članka, URL iz repozitorija ArXiv, naslova članka, URL iz baze Semantic Scholar ali iz baze PubMed (Slika 1).

Slika 1
3 Kaj graf prikazuje?
Vsako vozlišče predstavlja znanstveni članek, povezan z izvornim člankom. Prispevki so razvrščeni glede na podobnost, in sicer neodvisno od citatov. Velikost vozlišča je odvisna od števila citatov. Barva vozlišča predstavlja leto izdaje (legenda navedena pod grafom); sorodni članki pa imajo močne povezovalne linije in se združujejo (Slika 2). S klikom na določeno vozlišče se na desni strani prikaže članek, ki ga vozlišče zastopa.

Slika 2Na levi strani grafa so navedeni članki, ki so povezani z izvornim člankom in so prikazani v grafu. S klikom na izbrani članek na levi strani, se na desni strani grafa prikažejo podatki o izbranem članku ter izvleček. Prikazana sta tudi število citiranj tega članka in število virov, ki so bili uporabljeni v tem članku (Slika 3).

Slika 3

 
Izbrani članek lahko odpremo v različnih pregledovalnikih: Connected Papers, Semantic Scholar, na strani revije (DOI) ali v Google Učenjaku (Slika 4).

Slika 4
4 Semantic Scholar
Semantic Scholar je brezplačno orodje za iskanje relevantne znanstvene literature na posameznem področju.

S klikom na grafični znak »Semantic Scholar« (knjiga) se v bazi Semantic Scholar prikažejo podatki o izbranem članku, in sicer izvleček, dostop do PDF članka (če je na voljo), seznam citatov tega dela, navedba uporabljene literature in seznam sorodnih člankov (Slika 5). 

V bazi Semantic Scholar lahko podatke o izbranem članku tudi shranimo v svojem profilu oziroma se naročimo na obvestila o podobnih člankih, vendar je za to potrebno ustvariti svoj račun. Računa za dostop do člankov ne potrebujete.

Seznam citatov vsebuje podatke o citatih, pri katerih ima citirana publikacija pomemben vpliv na publikacijo, ki citira (»Highly Influental Citations«); podatke o citatih, ki se sklicujejo na ozadje raziskave, na uporabljene metode v raziskavi in na rezultate raziskave citirane publikacije. S klikom na posamezno vrsto citatov iz seznama se v spodnjem delu zaslona prikaže seznam publikacij, ki so citirale izbrani članek glede na vrsto citatov (Slika 5).

Slika 5

 

Prikaz publikacij lahko uredimo z uporabo različnih filtrov: po datumu, po člankih s celotnim besedilom (PDF), po tipu publikacij (znanstveni članki, prispevki na konferenci…), po avtorju, po relevantnosti in drugih filtrih.

Lahko pa med članki iz seznama iščemo z uporabo iskalnega polja, ki se nahaja na levi strani filtrov in v katerega vnesete poljubno iskalno besedo (Slika 6).

Slika 6


Semantic Scholar omogoča tudi citiranje izbranega članka, in sicer v načinih BibTex, MLA, APA in Chicago (Slika 8). To je omogočeno brez prijave v svoj uporabniški račun s klikom na gumb »Cite« (Slika 7). 

Slika 7

 

Slika 8

 
​5 Kaj pomeni »PRIOR WORKS« in »DERIVATIVE WORKS« pri iskanju člankov?
PRIOR WORKS ali PREDHODNA DELA: to so prispevki, ki so jih najpogosteje citirali v prispevkih v grafu. To običajno pomeni, da so pomembna temeljna dela za to področje in je priporočeno, da se z njimi seznanite. 

DERIVATIVE WORKS ali IZPELJANA DELA: to so prispevki, ki so citirali več prispevkov v grafu. To običajno pomeni, da so bodisi raziskave s področja bodisi nedavna relevantna dela, ki so nastala na podlagi več prispevkov v grafu.

Slika 9

 

S klikom na PRIOR WORKS ali DERIVATIVE WORKS (Slika 9) se na sredini strani prikaže seznam teh del (Slika 10). S klikom na posamezno delo se ustvari graf in nov seznam povezanih člankov.

Slika 10 


Kontakt
Urednica vsebin:
Ksenija Rivo
Zadnja posodobitev 30. 3. 2022
DiKUL
dLib
PeFprints
pefprints logo
Biblos
Poiščite v Biblos