Viri na mobilnih napravah //
Raziskovalni vodič je namenjen predstavitvi mobilnih aplikacij in strani, prirejenih za mobilne naprave, preko katerih lahko dostopate do različnih informacijskih virov z mobilnih naprav.

Uvod | Slovenske mobilne aplikacije | Tuje mobilne aplikacije | Mobilne aplikacije za odprti dostop | Aplikacije za organiziranje virov |  Dodatne informacije | Enciklopedije in slovarji | Dodatne aplikacije

Uvod
Nekateri ponudniki znanstvenih virov so za mobilne naprave razvili aplikacije in/ali spletne strani, prilagojene iskanju na mobilnih napravah. Tako lahko raziskujemo tudi z našimi pametnimi telefoni in tabličnimi računalniki. V vodiču predstavljamo mobilne aplikacije za iskanje informacijskih virov, do katerih lahko dostopate tudi kot člani naše knjižnice.
Slovenske mobilne aplikacije

OpenScience
Aplikacija omogoča brskanje po štirih repozitorijih univerz v Sloveniji v angleškem in slovenskem jeziku. Izbira repozitorija ter jezika se izvede preko nastavitev, ki so dosegljive s pritiskom na gumb meni.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS


 

DiKUL
DiKUL ima spletno stran, prirejeno za mobilne naprave. Na osnovni strani DiKUL kliknete možnost Za mobilne naprave; naloži se stran, prirejena za mobilne naprave. V nastavitvah se prek Ebscovega vmesnika lahko prijavite (gl. Navodila za prijavo v DiKUL). Mobilna različica DiKUL ponuja vse storitve, ki so na voljo v spletni različici (filtri, citiranje, pošiljanje bibliografskih podatkov, shranjevanje priljubljenih prispevkov itd.).

BIBLOS 
Biblos je aplikacija za uporabo prve slovenske spletne knjižnice z elektronskimi knjigami. Po namestitvi aplikacije v desnem zgornjem meniju izberite možnost Prijava. V oknu, ki se pojavi, vpišite vaše uporabniške podatke, ki so enaki kot za storitev Moja knjižnica. E-knjige si lahko izposodite tudi kot član naše knjižnice. Več navodil

Aplikacija za Android 
Aplikacija za iOS

mCOBISS 


Mobilnim napravam prilagojena različica COBISS+ omogoča dostop do informacij v naši in tudi v več kot 912 slovenskih knjižnicah.


mCOBISS omogoča:

-iskanje gradiva,
-pregled izposojenega gradiva in podaljšanje roka izposoje,
-rezervacijo gradiva, pregled in preklic rezervacij,
-pregled zgodovine izposoj,
-pregled dolgov in omejitev,
-prejemanje e-obvestil,
-iskanje/pregledovanje informacij o knjižnicah.

V aplikacijah za Android ali iOS pa še dodatno:
-prikaz lokacije knjižnic na zemljevidu in navodil za pot do izbrane knjižnice,
-pregled najbolj branih knjig,
-izdelovanje svojega seznama priljubljenih knjig,
-odčitavanje črtnih kod (ISBN in ISSN),
-hranjenje uporabniškega profila (priljubljenih knjižnic in vpisnih podatkov),
-posredovanje informacij o gradivu.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
Tuje mobilne aplikacije

EBSCO


Viri ponudnika EBSCO so dostopni preko mobilne aplikacije in spletne strani, prirejene za mobilne naprave.EBSCO mobilna aplikacija omogoča dostop do polnih besedil založnika EBSCO. Ob zagonu mobilne aplikacije se povežete prek svoje ustanove (University of Ljubljana) z uporabniškim imenom in geslom, ki ju uporabljate za oddaljen dostop ali digitalno identiteto. Ko ste prijavljeni, prijava velja 30 dni (ni potrebna prijava vsakič, ko zaženete aplikacijo). Mobilna aplikacija omogoča shranjevanje priljubljenih e-člankov in e-knjig ter nastavitev velikosti pisave, barve ozadja ter iskanje določene besede v besedilu, ki ga berete. Celotno besedilo e-gradiva lahko berete tudi v HTML obliki.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
 

IEEE Xplore
My Xplore nudi povezave do celotnih besedil člankov na IEEE Xplore s področij fizike, astronomije, elektrotehnike, računalništva in informatike.   Z aplikacijo iščete članke, jih shranjujete, delite, nastavite obvestila o določeni temi, ki vas zanima ter iskanje omejite z možnostjo filtriranja.
 
Za dostop do člankov si ustvarite osebni račun na podlagi e-poštnega naslova.
 
Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
 

 

JSTOR
Ima stran, prirejeno za mobilne naprave, ki ponuja vse iskalne funkcije kot spletna različica.

Logirate se preko Shibboleth/Athens tako, da izberete University of Ljubljana in vnesete vašo Identiteto Univerze v Ljubljani (vaš službeni ali študentski e-poštni naslov in pripadajoče geslo).


 

SAGE
Ima stran, prirejeno za mobilne naprave, ki ponuja vse iskalne funkcije kot spletna različica.

Logirate se preko Shibboleth/Athens tako, da izberete University of Ljubljana in vnesete vašo Identiteto Univerze v Ljubljani (vaš službeni ali študentski e-poštni naslov in pripadajoče geslo).

PRIME PubMed
Mobilna aplikacija omogoča iskanje po ključnih besedah, avtorju ali reviji, prikaz najnovejših citatov iz revij, prikaz povzetkov iz celotne baze podatkov PubMed ter navaja povezave do polnih besedil člankov. Aplikacija ponuja tudi orodja, s katerimi lahko organizirate članke in jih delite prek e-pošte, Twitterja,  Facebooka, SMSa, Dropboxa itd.

Za dostop do člankov si ustvarite račun na podlagi e-poštnega naslova.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
Mobilne aplikacije za odprti dostop do informacijskih virov

ArXiv eXplorer
Z aplikacijo arXiv eXplorer lahko hitro in enostavno iščete, shranjujete in nalagate znanstvene članke v odprtem dostopu. Ponuja veliko izbiro različnih funkcij: brskanje po kategorijah (fizika, astronomija, računalništvo itd.), osebno prilagoditev kategorij iskanja, označevanje priljubljenih člankov, deljenje dokumentov, podporo za Latex in mnogo več.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
 

BrowZineEnostavno najdete, preberete in spremljate tisoče strokovnih revij preko odprtega dostopa. Omogoča enostavno brskanje po kategorijah ter preprost ogled kazal revij. Ustvarite lahko osebno knjižno polico priljubljenih revij in delite članke z drugimi raziskovalci preko Facebooka in Twitterja.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS

 

Paperity: Open Academic Papers Reader App
Paperity je multidisciplinarni agregator revij in časopisov v odprtem dostopu. S Paperity Reader mobilno aplikacijo lahko brez gesla dostopate do ca. 1.000.000 strokovnih in znanstvenih člankov; brskate po najnovejših člankih, po revijah in njihovih kazalih, iščete po ključnih besedah, avtorjih, datumih objave, jezikih in državah izida. Članki so dostopni v obliki celotnega besedila v PDF.

Aplikacija za Android 
Aplikacija za iOS
 

Open Access Helper
Open Access Helper omogoča iskanje odprto dostopnih znanstvenih člankov. Aplikacija prepozna DOI (Digital Object Identifier) članka in poišče zakonito kopijo članka v odprtem dostopu. Če obstaja, ponudi URL članka v odprtem dostopu. Članke lahko nato berete, organizirate in označujete.

Aplikacija za iOS

Research Core
Research Core je aplikacija spletne zbirke odprto dostopnih znanstvenih člankov CORE in omogoča iskanje, branje, shranjevanje in označevanje znanstvenih člankov v odprtem dostopu.

Aplikacija za Android
Aplikacije za organiziranje virov

EndNote
EndNote vam omogoča preprosto pregledovanje, urejanje, organiziranje in izmenjavo gradiva. Ima vgrajen spletni brskalnik za iskanje Clarivate Analytics Web of Science TM, PubMed, Google Učenjaka ali katere koli druge baze podatkov, ki jo izberete. Prav tako ima vgrajen pregledovalnik PDF s široko paleto funkcij za označevanje dokumentov. Navedbam bibliografskih zapisov lahko priložite datoteke iz računov Dropbox, OneDrive ali Google Drive (računi so na voljo ločeno). Za vse te možnosti so priložena tudi navodila za začetek uporabe aplikacije.

Aplikacija za iOS
 

Researcher
Aplikacija Researcher obvešča o najnovejših znanstvenih člankih, ki izidejo na različnih področjih. S seznama izberete revije, ki vas zanimajo in jih spremljate. Iskanje revij lahko omejite s filtri in svoje shranjene podatke povežete z različnimi urejevalniki.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
 

Mendeley
Aplikacija omogoča sinhronizacijo z vašo zbirko v Mendeleyu in enostaven dostop do vseh vaših publikacij z mobilne naprave. Datoteke lahko berete tudi brez internetne povezave, označite pomembne informacije v člankih, iščete in organizirate vire ter izbirate med svetlim in temnim načinom vmesnika.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
 

Zotero
Zotero je brezplačno raziskovalno orodje, s katerim organizirate, označujete, citirate in delite svoje raziskovalno delo. Publikacije lahko shranjujete s samodejnim prenosom PDF člankov in drugih virov, ki jih pri branju lahko označujete in opremite s pripombami (lahko z uporabo Applovega Pencila). Aplikacija omogoča ustvarjanje citatov in bibliografij v več formatih in stilih revij vključno z APA, Chicago, IEEE in MLA. Svoje bibliografije lahko nato v skupinskih knjižnicah delite z drugimi.

Aplikacija za iOS
 
Dodatne aplikacije

Microsoft Word
Aplikacija omogoča večino storitev kot namizna različica, in sicer lahko ustvarjate datoteke, jih urejate, si jih ogledujete in dajete v skupno rabo. Prav tako si lahko ogledate in uredite Officeove dokumente, ki so priloženi e-poštnim sporočilom. V aplikaciji je na voljo tudi bralnik datotek PDF.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
 
 

Adobe Fill & Sign

(Easy PDF Doc & Form Filler)Aplikacija omogoča izpolnjevanje, podpisovanje in pošiljanje obrazcev. Obrazce v tiskani obliki lahko tudi skenirate (slikate) in jih na telefonu ali tabličnem računalniku izpolnite, e-podpišete in pošljete. Aplikacija omogoča tudi shranjevanje obrazcev po podpisu in pošiljanju, tako lahko hranite vse dokumente na enem mestu.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS

 

ResearchGate

(Research Network Mobile)ResearchGate je družbeno omrežje za raziskovalce. Prek svojega profila se lahko povežete z raziskovalci iz različnih področij, dostopate do najnovejših znanstvenih publikacij in informacij o novostih na vašem področju.

Aplikacija za iOS
 
 Spremenjeno:  19. 8. 2022
Enciklopedije in slovarji