Viri na mobilnih napravah
Ključne besede: mobilne naprave, polna besedila
Kontakt
Urednika vsebin:
Ksenija Rivo
Mitja V. Iskrić
Uvod
Nekateri ponudniki znanstvenih virov so za mobilne naprave razvili aplikacije in/ali spletne strani, prilagojene iskanju na mobilnih napravah. Tako lahko raziskujemo tudi z našimi pametnimi telefoni in tabličnimi računalniki.
DiKUL - Digitalna knjižnica Univerze v Ljubljani
Spletna stran DiKUL je prirejena za mobilne naprave.


Če dostopamo z mobilno napravo (telefon, tablica), se samodejno naloži stran, ki je optimizirana za mobilne naprave. Za dostop do polnih besedil moramo uporabiti povezavo na spodnjem robu strani ("Prijavite se, če želite omogočiti poln dostop"). Izberite knjižnico "Pedagoška fakulteta" ter vpišite vpisno številko in geslo za oddaljen dostop. ? 
Spletna stran: http://dikul.uni-lj.si
mCOBISS
Mobilnim napravam prilagojena različica COBISS/OPAC-a mCOBISS omogoča dostop do informacij v naši in tudi v več kot 400 slovenskih knjižnicah.


mCOBISS omogoča:
 • iskanje gradiva
 • pregled izposojenega gradiva in podaljšanje roka izposoje
 • rezervacijo gradiva, pregled in preklic rezervacij
 • pregled zgodovine izposoj
 • pregled dolgov in omejitev
 • prejemanje e-obvestil
 • iskanje/pregledovanje informacij o knjižnicah
 V aplikacijah za Android ali iOS pa še dodatno:
 • prikaz lokacije knjižnic na zemljevidu in navodil za pot do izbrane knjižnice
 • pregled najbolj branih knjig
 • izdelovanje svojega seznama priljubljenih knjig
 • odčitavanje črtnih kod (ISBN in ISSN)
 • hranjenje uporabniškega profila (priljubljenih knjižnic in vpisnih podatkov)
 • posredovanje informacij o gradivu
http://m.cobiss.si/opac/
Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
Biblos
BIBLOS je aplikacija za uporabo prve slovenske spletne knjižnice z elektronskimi knjigami. E-knjige si lahko izposodite tudi kot član naše knjižnice. Prijavite se tako, da iz spustnega seznama izberete Ljubljana Pedagoška fakulteta in vpišete enake podatke kot za storitev Moja knjižnica.http://www.biblos.si/lib/
Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
 
Podatkovne zbirke
Ebsco
Viri ponudnika EBSCO so dostopni preko mobilne aplikacije in spletne strani, prirejene za mobilne naprave.Registracija za dostop do polnih besedil: Na stacionarnem računalniku se prijavite v EBSCOhost preko oddaljenega dostopa. Na dnu spletne strani izberite »Programi za telefone iPhone in telefone s sistemom Android« in vnesete vaš e-mail. Prejeli boste e-pošto, ki jo odprete na mobilni napravi (tablica ali telefon), s katero želite dostopati do EBSCOhost in kliknete na potrditveno povezavo. Dostop do aplikacije bo omogočen za 9 mesecev. Po preteku je treba postopek ponoviti. Na tej napravi boste nato dostopali do polnih besedil založnika EBSCO brez vpisa gesla za oddaljen dostop.
Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS

JSTOR
Spletna stran JSTOR je prirejena za mobilne naprave.


P
rijavite se prek oddaljenega dostopa ? . Spletna stran sama zazna, da gre za mobilno napravo in avtomatsko prilagodi stran za mobilne naprave.
Spletna stran JSTOR (oddaljeni dostop).

Sage
Prva stran založnika ni posebej prirejena za mobilne naprave, so pa prirejene nekatere (ne vse!) strani revij, če pred naslovom dodate "m." (prim: http://m.abs.sagepub.com). Založnik SAGE omogoča, da svojo mobilno napravo registrirate z voucherjem. Preko naprave v omrežju fakultete (tablica, telefon, tudi stacionarni računalnik) obiščite povezavo http://online.sagepub.com/voucher/get, vpišite svoje podatke in dodajte kljukico pri “Send voucher by email”. Prejeli boste e-pošto, ki jo odprete na mobilni napravi (tablica ali telefon), s katero želite dostopati do SAGE in kliknete na potrditveno povezavo. Voucher velja 6 mesecev. Po preteku je treba postopek ponoviti. Na tej napravi boste nato dostopali do polnih besedil založnika SAGE brez vpisa gesla za oddaljen dostop.
Spletna stran: http://online.sagepub.com.

Springer
Springer za dostop do svojih publikacij ponuja spletno stran, prirejeno za mobilne naprave in mobilno aplikacijo za naprave s sistemom iOS.


Prijava (enaka za vse načine dostopa):
 1. izberite "Sign up/Log in" in nato "login via Shibboleth or Athens",
 2. spodaj pod naslovom "Or, find your institution (via Shibboleth)" izberete University of Ljubljana in kliknete "Log in via Shibboleth",
 3. Vnesite vašo Identiteto Univerze v Ljubljani (vaš službeni ali študentski e-poštni naslov in pripadajoče geslo) in kliknite "Login".
Spletna stran: http://link.springer.com
Aplikacija za iOS
 
Odprti dostop
Scholar Droid je brezplačna aplikacija za Android, ki omogoča enostavno brskanje po rezultatih iskanja Google Učenjak, pogled povezanih knjig na Amazonu, dodajanje / izvoz / uvoz zaznamkov, pregledovanje in shranjevanje PDF člankov na kartico SD in pošiljanje rezultatov iskanja preko e-pošte.

Aplikacija za Android.

Arxiv mobile
Omogoča brskanje po znanstvenih člankih (fizika, astronomija, matematika, ...) na arXiv.org in celotni zbirki ArXiv. Pregledujete lahko dokumente PDF, jih shranite za kasnejše branje in delite članke preko e-pošte, Twitterja, itd ... Takoj dobite informacije o novih člankih v vaši priljubljeni kategoriji znanosti (fizika, matematika, računalništvo) ali rezultate iskanja po meri.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS

BrowZine 
Enostavno najdete, preberete in spremljate tisoče strokovnih revij preko odprtega dostopa. Omogoča enostavno brskanje po kategorijah ter preprost ogled kazal revij. Ustvarite lahko osebno knjižno polico priljubljenih revij in delite članke z drugimi raziskovalci preko Facebooka in Twitterja.


Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS

CORE (Research) Mobile CORE
Mobilna aplikacija omogoča iskanje po milijonih raziskovalnih člankov, dostopnih na sistemu CORE. Dokumente lahko nato prenesete na vašo napravo, saj so vsi objavljeni preko odprtega dostopa.


Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
 
Splošna navodila za prijavo v oddaljen dostop
Kako dobim geslo za oddaljeni dostop?

Geslo za oddaljeni dostop je isto kot geslo za pregled/podaljševanje izposojenega gradiva preko računalniškega kataloga COBISS/OPAC (Moja knjižnica). Geslo definirate ob vpisu na izposoji knjižnice PeF. Geslo lahko začnete uporabljati takoj po vnosu. Težave z geslom urejate na izposoji knjižnice (01/5892332), delovni čas pon-pet 8.00-19.00, ob sobotah 7.00-14.00.
 

Kako poteka oddaljeni dostop do informacijskih virov?
 1. Izberete informacijski vir iz seznama. Če dostopate z lokacije PeF, kjer za dostop ne potrebujete gesla, vas povezava usmeri neposredno na vir. Z drugih lokacij - npr. od doma - pa potrebujete geslo. Pri vsakem informacijskem viru je navedeno ali in od kje je možen oddaljeni dostop.
 2. Pojavi se prijavna stran, kjer vpišete številko izkaznice in geslo

 3. Pritisnite na gumb "Prijava"
Pogoji uporabe in licenčne omejitve

Geslo je namenjeno izključno za vašo osebno uporabo, ne smete ga razkriti drugim osebam. Dolžni ste spoštovati licenčna določila ponudnikov oziroma založnikov informacijskih virov. Licenčna določila so povzeta v Pogojih uporabe elektronskih informacijskih virov

Celotna navodila za oddaljeni dostophttp://mreznik.nuk.uni-lj.si/oddaljeni-dostop

Za več informacij pišite na knjiznica@pef.uni-lj.si.

Ker je geslo za oddaljeni dostop enako kot za podaljševanje knjig v COBISS-u (Moja knjižnica), ne morete uporabljati oddaljenega dostopa:

 • če niste podaljšali članarine,
 • če niste poravnali zamudnine,
 • če niste vrnili knjige, ki je rezervirana.


 Spremenjeno: 16. 2. 2016