Viri na mobilnih napravah
Raziskovalni vodič je namenjen predstavitvi mobilnih aplikacij in strani, prirejenih za mobilne naprave, preko katerih lahko dostopate do različnih informacijskih virov z mobilnih naprav.

Uvod | Slovenske mobilne aplikacije | Tuje mobilne aplikacije | Mobilne aplikacije za odprti dostop | Aplikacije za organiziranje virov | Dodatne informacije | Enciklopedije in slovarji

Uvod
Nekateri ponudniki znanstvenih virov so za mobilne naprave razvili aplikacije in/ali spletne strani, prilagojene iskanju na mobilnih napravah. Tako lahko raziskujemo tudi z našimi pametnimi telefoni in tabličnimi računalniki. V vodiču predstavljamo mobilne aplikacije za iskanje informacijskih virov, do katerih lahko dostopate tudi kot člani naše knjižnice.
Slovenske mobilne aplikacije

OpenScienceMobilna aplikacija omogoča iskanje po repozitorijih slovenskih univerz (RUL – Repozitorij Univerze v Ljubljani), RUP - Repozitorij Univerze na Primorskem, RUNG - Repozitorij Univerze v Novi Gorici, DiRROS - Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije in ReVIS - Repozitorij višjih in visokošolskih izobraževalnih institucij) ter dostop do gradiv, ki se v repozitorijih nahajajo.
Aplikacija je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku. Izbiro repozitorija izvedete na začetnem zaslonu prek drsnikov levo in desno. Dela si lahko shranite med priljubljene in v nastavitvah izberete jezik vmesnika.

Aplikacija za Android
 

DiKUL
DiKUL ima spletno stran, prirejeno za mobilne naprave. Na osnovni strani DiKUL kliknete možnost Za mobilne naprave; naloži se stran, prirejena za mobilne naprave. V nastavitvah se prek Ebscovega vmesnika lahko prijavite z Google računom in pričnete z iskanjem. Mobilna različica DiKUL ponuja vse storitve, ki so na voljo v spletni različici (filtri, citiranje, pošiljanje bibliografskih podatkov, shranjevanje priljubljenih prispevkov itd.).

BIBLOS 
Biblos je aplikacija za uporabo prve slovenske spletne knjižnice z elektronskimi knjigami. Po namestitvi aplikacije v desnem zgornjem meniju izberite možnost Prijava. V oknu, ki se pojavi, vpišite vaše uporabniške podatke, ki so enaki kot za storitev Moja knjižnica. E-knjige si lahko izposodite tudi kot član naše knjižnice. Več navodil

Aplikacija za Android 
Aplikacija za iOS

mCOBISS 


Mobilnim napravam prilagojena različica COBISS+ omogoča dostop do informacij v naši in tudi v več kot 912 slovenskih knjižnicah.


mCOBISS omogoča:

-iskanje gradiva,
-pregled izposojenega gradiva in podaljšanje roka izposoje,
-rezervacijo gradiva, pregled in preklic rezervacij,
-pregled zgodovine izposoj,
-pregled dolgov in omejitev,
-prejemanje e-obvestil,
-iskanje/pregledovanje informacij o knjižnicah.

V aplikacijah za Android ali iOS pa še dodatno:
-prikaz lokacije knjižnic na zemljevidu in navodil za pot do izbrane knjižnice,
-pregled najbolj branih knjig,
-izdelovanje svojega seznama priljubljenih knjig,
-odčitavanje črtnih kod (ISBN in ISSN),
-hranjenje uporabniškega profila (priljubljenih knjižnic in vpisnih podatkov),
-posredovanje informacij o gradivu.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
Tuje mobilne aplikacije

EBSCO


Viri ponudnika EBSCO so dostopni preko mobilne aplikacije in spletne strani, prirejene za mobilne naprave.Registracija za dostop do polnih besedil: Na stacionarnem računalniku se prijavite v EBSCOhost preko oddaljenega dostopa. Na dnu spletne strani izberite »Programi za telefone iPhone in telefone s sistemom Android« in vnesete vaš e-mail. Prejeli boste e-pošto, ki jo odprete na mobilni napravi (tablica ali telefon), s katero želite dostopati do EBSCOhost in kliknete na potrditveno povezavo. Dostop do aplikacije bo omogočen za 9 mesecev. Po preteku je treba postopek ponoviti. Na tej napravi boste nato dostopali do polnih besedil založnika EBSCO brez vpisa gesla za oddaljen dostop.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
 

IEEE Xplore
My Xplore nudi povezave do celotnih besedil člankov na IEEE Xplore s področij fizike, astronomije, elektrotehnike, računalništva in informatike.   Z aplikacijo iščete članke, jih shranjujete, delite, nastavite obvestila o določeni temi, ki vas zanima ter iskanje omejite z možnostjo filtriranja.
 
Za dostop do člankov si ustvarite osebni račun na podlagi e-poštnega naslova.
 
Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
 

 

JSTOR
Ima stran, prirejeno za mobilne naprave, ki ponuja vse iskalne funkcije kot spletna različica.

Logirate se preko Shibboleth/Athens tako, da izberete University of Ljubljana in vnesete vašo Identiteto Univerze v Ljubljani (vaš službeni ali študentski e-poštni naslov in pripadajoče geslo).


 

SAGE
Ima stran, prirejeno za mobilne naprave, ki ponuja vse iskalne funkcije kot spletna različica.

Logirate se preko Shibboleth/Athens tako, da izberete University of Ljubljana in vnesete vašo Identiteto Univerze v Ljubljani (vaš službeni ali študentski e-poštni naslov in pripadajoče geslo).

SpringerLink
Springer za dostop do svojih publikacij ponuja spletno stran, prirejeno za mobilne naprave in mobilno aplikacijo za naprave z operacijskim sistemom Android in iOS. Aplikacija vsebuje pestro izbiro različnih funkcij kot so napredno in prilagojeno iskanje, podrobni podatki o posameznem članku (vključno s povzetkom), označevanje in shranjevanje dokumentov in deljenje povzetkov.​  

Prijava:
  1. izberite "Sign up/Log in" in nato "login via Shibboleth or Athens",
  2. spodaj pod naslovom "Or, find your institution (via Shibboleth)" izberete University of Ljubljana in kliknete "Log in via Shibboleth",
  3. Vnesite vašo Identiteto Univerze v Ljubljani (vaš službeni ali študentski e-poštni naslov in pripadajoče geslo) in kliknite "Login".
Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
 

PRIME PubMed
Mobilna aplikacija omogoča iskanje po ključnih besedah, avtorju ali reviji, prikaz najnovejših citatov iz revij, prikaz povzetkov iz celotne baze podatkov PubMed ter navaja povezave do polnih besedil člankov. Aplikacija ponuja tudi orodja, s katerimi lahko organizirate članke in jih delite prek e-pošte, Twitterja,  Facebooka, SMSa, Dropboxa itd.

Za dostop do člankov si ustvarite račun na podlagi e-poštnega naslova.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
Mobilne aplikacije za odprti dostop do informacijskih virov

Scholar
Scholar je brezplačna aplikacija, povezana z Google Učenjakom in omogoča vse funkcije kot njegova spletna različica (e-članki, deljenje e-člankov, citiranje itd.). Aplikacija ponuja še povezave na angleške Oxford slovarje, Wikipedijo, iskalnik Google in omogoča klepet v spletni klepetalnici.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
 

ArXiv eXplorer
Z aplikacijo arXiv eXplorer lahko hitro in enostavno iščete, shranjujete in nalagate znanstvene članke v odprtem dostopu. Ponuja veliko izbiro različnih funkcij: brskanje po kategorijah (fizika, astronomija, računalništvo itd.), osebno prilagoditev kategorij iskanja, označevanje priljubljenih člankov, deljenje dokumentov, podporo za Latex in mnogo več.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
 

BrowZineEnostavno najdete, preberete in spremljate tisoče strokovnih revij preko odprtega dostopa. Omogoča enostavno brskanje po kategorijah ter preprost ogled kazal revij. Ustvarite lahko osebno knjižno polico priljubljenih revij in delite članke z drugimi raziskovalci preko Facebooka in Twitterja.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS

 

Paperity: Open Academic Papers Reader App
Paperity je multidisciplinarni agregator revij in časopisov v odprtem dostopu. S Paperity Reader mobilno aplikacijo lahko brez gesla dostopate do ca. 1.000.000 strokovnih in znanstvenih člankov; brskate po najnovejših člankih, po revijah in njihovih kazalih, iščete po ključnih besedah, avtorjih, datumih objave, jezikih in državah izida. Članki so dostopni v obliki celotnega besedila v PDF.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
Aplikacije za organiziranje virov

EndNoteEndNote vam omogoča preprosto pregledovanje, urejanje, organiziranje in izmenjavo gradiva. Ima vgrajen spletni brskalnik za iskanje Clarivate Analytics Web of Science TM, PubMed, Google Učenjaka ali katere koli druge baze podatkov, ki jo izberete. Prav tako ima vgrajen pregledovalnik PDF s široko paleto funkcij za označevanje dokumentov. Navedbam bibliografskih zapisov lahko priložite datoteke iz računov Dropbox, OneDrive ali Google Drive (računi so na voljo ločeno). Za vse te možnosti so priložena tudi navodila za začetek uporabe aplikacije.

Aplikacija za iOS
 

Journal Indexing Identifier
Aplikacija za operacijski sistem Android ponuja podatke o tem, v kateri bazi je posamezna periodična publikacija indeksirana. Podatke črpa iz različnih podatkovnih baz kot so Scopus, Science Citation, Index Expanded itd. Podatke o indeksiranih revijah iščemo na podlagi ISSN revije. Aplikacija vsebuje tudi znanstveno področje revije, naslov in številke ISSN (Tiskane in Spletne). Aplikacija se še razvija, vendar že nudi podatke o posameznih revijah.

Aplikacija za Android

 

Journal TOCs
Aplikacija JournalTOCs je storitev za tekoče obveščanje o najnovejših člankih, ki izidejo. Podatki prihajajo neposredno od založnikov, takoj ko so članki objavljeni na spletu. Z aplikacijo JournalTOCs lahko iščete in spremljate več kot 31.000 revij.

Aplikacija za iOS
 

Mendeley
Aplikacija Mendeley je brezplačen organizator referenc, namenjen raziskovalcem, študentom in akademikom. Omogoča organizacijo literature za lažje iskanje in branje PDF člankov v revijah. Vsebuje več priročnih funkcij kot so označevanje PDF dokumentov z opombami, iskanje v podatkovnih bazah, shranjevanje PDF datotek itd. Za uporabo aplikacije je potrebno tako kot v spletni različici ustvariti svoj račun.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS

 

Researcher
Aplikacija Researcher obvešča o najnovejših znanstvenih člankih, ki izidejo na različnih področjih. S seznama izberete revije, ki vas zanimajo in jih spremljate. Iskanje revij lahko omejite s filtri in svoje shranjene podatke povežete z aplikacijo Mendeley.

Aplikacija za Android
Aplikacija za iOS
 
 Spremenjeno:  1. 10. 2019
Enciklopedije in slovarji