Iskanje člankov slovenskih revij v dLib //
dLib je slovenska digitalna knjižnica, ki vsebuje veliko število naslovov slovenskih znanstvenih, strokovnih in drugih serijskih publikacij.
S svojo zbirko predstavlja nepogrešljivo orodje pri študiju in raziskovanju, saj omogoča prosti dostop do celotnih besedil člankov slovenskih revij s katerekoli lokacije..

Iskanje | Pregledovanje člankov | Uporabne povezave
dLib
Iskanje po vzajemnem katalogu
Iskanje po katalogu knjižnice UL PEF
Iskanje
 
Na začetni strani portala dLib pričnemo z iskanjem s klikom na rubriko »Periodika«.

Slika 1


Prikažejo se rubrike različnih zvrsti slovenskih revij, pedagoške revije iščemo predvsem v rubriki »Znanstveni in strokovni časopisi«. S klikom na spustni seznam iz abecednega seznama izberemo revijo, npr. Sodobna pedagogika.

Slika 2


Odpre se stran s podatki o reviji. Na levi strani so podatki o letnikih, ki so prosto dostopni; za hiter vpogled je spodaj še grafično prikazana lestvica letnic izida revije, ki so prosto dostopni v dLib.

Slika 3


Če kliknemo na rubriko »Dostop do celotnega besedila…« na levi strani podatkov o reviji, se prikaže seznam vseh člankov te revije, ki so prosto dostopni na dLib.

Slika 4


Slika 5


Članke lahko iščemo tudi s pomočjo grafične lestvice. S klikom na posamezno leto grafične lestvice se odpre pregled prosto dostopnih številk in člankov znotraj izbranega leta ter navedba števila člankov (ikona mape).

Slika 6


Če poznamo naslov / avtorja članka, se nad grafično lestvico nahaja iskalno polje, v katerega vpišemo iskalni izraz, npr. »profesionalna rast učiteljev« in kliknemo išči.

Slika 7

Prikaže se seznam člankov na našo iskalno poizvedbo. Na levi strani seznama se nahajajo filtri, s katerimi lahko omejimo iskanje, npr. po letih izida, vrstah publikacije (članek, celotna številka) in jeziku člankov.

Slika 8


Članke lahko razvrstite po različnih možnostih v spustnem seznamu nad rezultati: po ustreznosti, po datumu naraščajoče, po datumu padajoče in po abecednem seznamu naslovov (A-Z, Z-A).

Slika 9


Prikaz posameznega članka vsebuje podatke o naslovu, letu izida, številčenju ter povezavo na PDF datoteke članka. Dostopate lahko tudi do TXT datoteke (oblika Beležnice).

dLib omogoča še izvoz podatkov o članku v EndNote in permanentno povezavo na članek, ki jo pridobimo s klikom na grafični znak za deljenje članka ali grafični znak sponke.

Slika 10


Slika 11


Slika 12


Če poznamo avtorja / naslov članka, lahko ta podatek vnesemo v iskalno polje na začetni strani portala dLib in kliknemo išči. Primer: naslov članka je »Mentorstvo in profesionalna rast učiteljev«.

Slika 13Prikaže se rezultat iskanja s podatki o članku in povezavami na celotno besedilo.

Slika 14

 
Pregledovanje člankov
V orodni vrstici nad seznami slovenskih revij se nahajajo ikone za pregled revij, ki so zajete v dLib. Slovenske revije, zajete v dLib, lahko pregledujete po abecednem seznamu naslovov, po naslovih, ki so v prostem dostopu in po naslovih, ki so dostopni le z lokacije NUK. Pod vsako ikono se nahaja število zajetih revij.

Slika 15


Abecedni seznam slovenskih revij ponuja pregled revij s podatki o številu člankov v dLib in s povezavo na zapis v COBISS+.

Slika 16


S klikom na ikono za članke v prostem pristopu se prikaže seznam vseh člankov, ki so v prostem dostopu. Rezultate lahko omejimo s filtri na levi strani prikaza rezultatov ali razvrstimo po vrstnem redu možnosti v zgornjem spustnem seznamu.

Slika 17


Slika 18S klikom na ikono za članke z omejenim dostopom se prikaže seznam vseh člankov in revij, ki so dostopni le z lokacije NUK.

Slika 19


Slika 20

 
PeFprints
pefprints logo
Iskanje v Europeani
Kontakt
Urednica vsebin:
Ksenija Rivo
Spremenjeno: 12. 1. 2023