Twitter za raziskovalce //
Vodič po družabnem omrežju Twitter
Uvod | Zakaj Twitter | Kako začeti | Slovar | Iskanje | Ankete | Orodja | Raziskovanje | Twitter pri poučevanju | Zanimive povezave
Ključne besede: Twitter, IT, družabna omrežja
Zanimivi naslovi
ZRC SAZU
@ZrcSazu

Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (v imenu ZRC SAZU tvita Ciril O.).

Kvarkadabra
@kvarkadabra

časopis za tolmačenje znanosti

Tromba
@TrombaSi

Širimo doseg znanosti, kreativnosti in inovativnosti v sodobnem multimedijskem prostoru.

Science onthe Street @znanostnacesti

Znanost na cesti · Promocija znanosti · (Čivka Saša Novak)

Delo Znanost @Delo_Znanost

Poljudno o znanosti in raziskovalnih dosežkih v Sloveniji in po svetu.

Scientific American @sciam

Scientific American je bil ustanovljen leta 1845 in je avtoritativni vir za naravoslovna odkritija in tehnološke inovacije. Vodilni svetovni vir za znanstvene novice, komentarje in vrhunske raziskave. Sledite @NewsfromScience za najnovejše novice.

Guardian ScienceVerified account @guardianscience

Novice o znanosti, zdravju in okolju iz Guardiana. Neodvisni komentarji in analize iz naše mreže strokovnih znanstvenih blogerjev

Reuters Science NewsVerified account @ReutersScience

Od novo odkritih astronomskih anomalij na skrajni robu vesolja, do nanotehnologije, nihče ne pokriva znanosti kot http://Reuters.com.

NYT Science
@NYTScience

Znanost, okolje, prostor in vesolje. Novice od http://NYTimes.com/Science

DiKUL
@DIKUL_Help

Portal Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani je spletni portal, s pomočjo katerega lahko uporabniki iščejo v centralnem indeksu bibliografskih podatkov.

NUK
@knjiznicaNUK 

Hranimo misli! Z vami sta  in

Metina lista
@metinalista

Metina lista je spletna postaja, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. Tvita Meta.

Franc Viktor Nekrep
@fvnek

Prof. Emerit.

Zarja Muršič
@piskotk

antropologija, evolucija, biologija, kognitivna znanost, znanstveno komuniciranje, rada ima besede, muzeje, znanost in piškotke, radovedna blogerka

Žiga Turk
@zzTurk
profesor, državljan, računalnikar, nekdanji politik, Ljubljančan ... RT != agree. In English tweets as .
Seznam akademskih tviteratov
Tviterati v visokem šolstvu
Javni seznam, ki ga pripravlja LSE Impact Blog. Vključuje strokovnjake, ki tvitajo o vprašanjih visokega šolstva in izobraževanja.
Uvod
Twitter je družabno omrežje za mikro-bloganje in obstaja že od leta 2006. Uporabnikom omogoča pošiljanje in prebiranje "tvitov" - tekstovnih sporočil, ki vsebujejo do 140 znakov in spremljajočih slikovnih ali video sporočil. Čeprav je znan kot vir novic o znanih osebnostih in političnih dogodkih, se večinoma uporablja kot komunikacijsko in trženjsko orodje med profesionalci, organizacijami in institucijami, ki so povezane z izobraževanjem, raziskovanjem in znanostjo.
Zakaj Twitter
Twitter omogoča preprosto izdelavo omrežja ljudi, raziskovalcev in ustanov, ki jim "sledimo". 
S Twitterjem spremljamo novosti in dogodke, ki jih objavljajo ustanove (tudi vaša), vlada in razni mediji.
Odkrijte o čem se razpravlja na konferencah, pogovorih in dogodkih, s tem, da sledite oznakam teme (#).
Delite svoje ugotovitve in raziskave, ki ste jih predstavili na konferenci ali na svojem blogu, zanimive članke v znanstvenih revijah.
Oglašujte sebe in svoje delo. 
Twitter je namenjen komuniciranju in pripovedovanju zgodb. Spodbujajte pogovor!
Kako začeti
Sledite navodilom za ustvarjanje računa na omrežju Twitter:
 1. Začnite na www.twitter.com/signup.
 2. Sledite navodilom in vpišite ime (Full name) - kasneje ga lahko tudi zamenjate, e-poštni naslov (Email), geslo, ki si ga boste zapomnili (Password) in ima najmanj 6 znakov.
 3. Izberite uporabniško ime (Username) - pozor - ne sme vključevati šumnikov in posebnih znakov! Če ustvarjate službeni račun, uporabite svoje ime (prim: JanezNovak, Janez_Novak) ali naziv, ki ga imate znotraj organizacije (vodja_ustanove). Pri prikazovanju ni tako viden kot izbrano ime - kasneje ga ne morete zamenjati.
 4. Preberite pogoje delovanja (Terms of Service) in poročilo o varovanju zasebnosti (Privacy Policy).
 5. Kliknite na gumb "Sign up". V svoj profil lahko dodate fotografijo, podatke o sebi (160 znakov) - to naj bo zanimiv opis, če želite, da vam kdo sledi - in URL (vaš blog ali vaša spletna stran).
 6. Začnite spremljati druge na omrežju Twitter.
Slovar
Slovar vključuje besede in terminologijo, ki se uporablja na omrežju Twitter.
 
@ (afna) Znak se uporablja za prikaz uporabniških imen v Tvitih: "Pozdravljen @twitter!" Drugi uporabniki bodo uporabljali vaše uporabniško ime, da vas omenijo v svojih tvitih, vam pošljejo sporočilo ali naredijo povezavo na vaš profil.
# (lojtra, hashtag) Znak se uporablja kot oznaka teme pred katerokoli besedo. Beseda se spremeni v povezavo, ki prikaže vse tvite, ki vključujejo isto besedo, pred katero je #.
Bio (opis) Kratka (do 160 znakov) osebna predstavitev, ki se prikazuje v vašem profilu.
Follow (sledenje) Če sledite uporabniškemu imenu, se vam na prvi strani prikazujejo njihove objave. Če kliknete unfollow, se njihove objave ne bodo več prikazovale.
Favorite (priljubljeno) Vsak tvit lahko označite z zvezdico in ga s tem shranite na seznam priljubljenih. Seznam vseh tvitov, ki ste jih označili za priljubljene, je dostopen na povezavi "Favorite Tweets".
Retweet RT (poobjava) Deljenje tvita nekoga drugega, ki ga bodo tako videli vaši sledilci.
Modified Tweet MT (popravljena poobjava) Deljenje tvita s popravkom.
Messages (obvestila) Neposredna sporočila so zasebna sporočila. Takšna sporočila lahko uporabite za zasebne pogovore ena-na-ena ali med skupinami uporabnikov.
Notifications (novosti) Prikaže vaše interakcije z drugimi uporabniki, ki vas omenjajo, so dali vaše tvite med priljubljene, RT in kdo vas je pred kratkim začel slediti.
Trends (trenutne teme) Najbolj priljubljene tematike ali oznake na Twitterju v tistem trenutku. Lahko jih prilagodite svoji lokaciji in tistim, ki jim sledite.
Who to follow (komu slediti) Avtomatiziran seznam priporočenih uporabniških računov, ki vam bodo morda zanimivi, glede na vrste računov, ki jih že sledite in komur ti ljudje sledijo. Lahko tudi preverite, kdo iz vašega seznama e-poštnih naslovov je uporabnik Twitterja.
Lists (seznam) Ustvarite seznam drugih uporabnikov Twitterja po temah ali interesu (npr, seznam prijateljev, sodelavcev, znane osebnosti, športniki). Twitter seznami vsebujejo tudi časovnico tvitov teh uporabnikov, ki so bili dodani na seznam.
Block (blokiranje) Če blokirate Twitter uporabnika, vam ne bo mogel slediti ali vas dodati na svoj Twitter seznam. Ne boste prejeli obvestila, če ga kdo od vaših sledilcev omeni.
Iskanje
Če želite iskati po Twitterju, preprosto vnesite ključno besedo v iskalno polje v zgornjem desnem kotu.
Uporabite lahko omejevalnike:
-RT odstrani retvite iz rezultatov iskanja,
near: prikaže tvite, poslane v radiju okrog kraja, ki ga omenjate,
filter:links prikaže tvite s povezavami,
from:(@uporabniško_ime) prikaže tvite, ki omenjajo določeno osebo / organizacijo.

Če želite poiskati pozitivne, negativne rezultate ali tiste z vprašanji, dodamo :), :( ali ?
Za iskanje od in do datuma, lahko dodate since:2013/01/01 in until:2013/03/10 - to bo prikazalo tvite, poslane med 1. januarjem in 10. marcem 2013.

Shranite lahko do 25 iskanj na Twitterju. Če želite shraniti iskanje, kliknite na povezavo "Save" (shrani). To vam bo omogočilo ponovni dostop do iskanja (ali iskalnega niza, če uporabili omejevalnike). Kliknite v iskalno polje in izberite iz padajočega menija.

Twitter omogoča tudi napredno iskanje.
Ankete
Twitter od 21. 11. 2015 omogoča tudi preprosto anketiranje.
 1. Kliknite v polje za sestavljanje na vrhu svoje časovnice ali kliknite gumb Tweet v zgornji vrstici za krmarjenje.
 2. Kliknite ikono Poll.
 3. Vnesite svoje anketno vprašanje v polje. Lahko uporabite do 117 znakov.
 4. Vstavite svojo prvo možnost v prvo okence in drugo možnost v drugo okence. (možna sta samo dva odgovora. Uporabite lahko do 20 znakov za vsako možnost.
 5. Kliknite Tweet za objavo ankete.
Glasovanje v anketi:
Ko vidite anketo v Twitterju, preprosto kliknite ali tapnite želeno možnost. Rezultati so prikazani takoj. Vaš glas je označen s kljukico zraven izbire. 

Lahko oddate le en glas v anketi naenkrat. Skupno število glasov in preostali čas do konca ankete so prikazani spodaj.

Twitter anketa se konča 24 ur po tem, ko je bila objavljena, z zmagovalcem prikazanem v krepkem tisku. Če boste glasovali v anketi, boste morda prejeli obvestilo, ki vas opozori na končne rezultate.
Orodja
Če imate Facebook račun, lahko pošljete svoje tvite kar na Facebook in obratno.
Lahko uporabite tudi LinkedIn za pošiljanje posodobitev.
Če upravljate z več kot enim Twitter računom in želite gledati vse vaše tvite naenkrat, lahko uporabite namensko aplikacijo TweetDeck ali HootSuite.
Twitter vam omogoča, da analizirate svoj Twitter račun. Vidite lahko, koliko ljudi je videlo vaše tvite, koliko se jih je ponovno tvitalo in kje ste omenjeni.
Storify vam omogoči, da ustvarite zgodbo iz vseh vaših objav, vključno s tviti. Če ste tvitali na konferenci ali želite videti, kdo je tvital na konferenci, lahko zberete vse tvite z isto lojtro, npr. # FNLA14 in jih shranite na enem mestu, kot "zgodbo".
Twitter v nastavitvah omogoča, da shranite arhiv vseh svojih tvitov, začenši s prvim. Povezava vam bo poslano na vaš e-naslov, ko bo datoteka pripravljena za prenos.
Če je res nujno, da pošljete daljši tvit, uporabite TwitLonger. Preprosto se prijavite v svoj Twitter račun in napišite neomejeno dolg tvit.
Raziskovanje
Twitter je zelo uporaben v raziskovanju. Nekaj predlogov, ki vam bodo olajšali delo:
Tvitajte o vsaki novi objavi, spletni posodobitvi ali novem blogu svojega projekta.
Če želite dobre povratne informacije, pošljite tvit s povezavo na svoj raziskovalni blog in prosite svoje sledilce za komentarje.
Tvitajte povezave na vsako svojo publikacijo, konferenco, predstavitev ali govor. Razširjajte povezavo na svoj članek, ki ste ga objavili v repozitoriju vaše univerze.
Tvitajte o novostih na svojem raziskovalnem področju in jih komentirajte.
Prosite partnerske organizacije (UL, fakultete, inštitute) s svojimi Twitter računi, da RT-jajo tvit, ki prosi za raziskovalni feedback.
Uporabite oznake tem (#), da bodo vaše vsebine bolj vidne - na primer #znanost. Izmislite si nove teme. Uporabite Twitter za spremljanje drugih sorodnih raziskovalnih območjih, razširjajte zanimivosti in novosti.
Izdelajte seznam uporabniških računov raziskovalnih ustanov in projektov. Ta lahko pomaga vsem, da lažje spremljajo novosti. Izdelate lahko tudi seznam uporabnikov Twitterja, s katerimi sodelujete (ali bi radi sodelovali) na znanstvenem področju.
Pritegnite k svojemu raziskovalnemu področju več pozornosti (in sredstev). Twitter ponuja veliko možnosti za "sodelovanje množic (crowd sourcing)" v raziskovalnih dejavnostih družbenih ved, zgodovine in literature. Ljudje radi pomagajo pri zbiranju informacij, tvitajo pripombe, delajo analize podatkov in urejajo dokumente. Nekateri raziskovalci so na Twitterju celo zbrali donacije za financiranje raziskav.
Twitter je izjemno primeren za stike z javnostmi. Zlahka se lahko povežemo s podjetniki ali z odgovornimi politiki. Dostopnost, enostavnost in neposrednost Twitterja so zelo privlačni tudi za ne-akademike.

Vaš Twitter račun naj ne bo samo službeni ali samo osebni. Najbolje deluje, ko se ga uporablja za oboje. Izjema pa je, če ga boste uporabljali za poučevanje, takrat pa naj bo le službeni.

Pa še to, Twitter lahko posodabljate tudi preko mobilnega telefona.
Twitter pri poučevanju
Komunicirajte s študenti. Lahko jim dajete naloge, jih spomnite na pomembne dogodke, roke. Študenti lahko sledijo pomembnim informacijam.
Dnevni povzetki. Pošiljajte dnevne posodobitve na vsak šolski dan.
Skupinsko načrtovanje. Profesorji in študenti, ki delajo skupaj, lahko uporabljajo Twitter za dokumentiranje idej in jih delijo s svojo ekipo.
Sodelovanje profesorjev. Lahko si izmenjujete učne načrte in tehnike ter nasvete. Twitter omogoča sodelovanje z izmenjavo idej in za ohranitev stikov.
Naučite se tujega jezika. Vadite pogovor z drugimi uporabniki Twitterja po vsem svetu. Tudi študenti lahko vadijo tuj jezik.
Povežite se z drugimi učilnicami. Poiščite učilnico na drugem koncu sveta in ustvarite sodobno izmenjevanje sporočil, v katerih se študenti lahko učijo drug od drugega s svojimi tviti.
Uporabite ga za ankete. Prosite za mnenja študentov in drugih in pridobivajte povratne informacije.
Sledite znanemu znanstveniku in ga poskusite vključiti v pogovor.
Iskanje
Citiranje po APA standardih
Avtor je posameznik
Navajanje na koncu dela:
Gates, B. [BillGates]. (2013, February 26). #Polio is 99% eradicated. Join me & @FCBarcelona as we work to finish the job and #EndPolio. VIDEO: http://b-gat.es/X75Lvy [Tweet]. Pridobljeno s https://twitter.com/BillGates/
status/306195345845665792
Citiranje med besedilom: 
(Gates, 2013)
 

Skupina avtorjev
Navajanje na koncu dela:
Stanford Medicine [SUMedicine]. (2012, October 9). Animal study shows sleeping brain behaves as if it's remembering: http://stan.md/RrqyEt #sleep #neuroscience #research [Tweet]. Pridobljeno s https://twitter.com/
SUMedicine/
status/255644688630046720
Citiranje med besedilom:
(Stanford Medicine, 2012)

Več v spletni učilnici
Kontakt
Avtor vodiča:
Mitja V. Iskrić


Urednica vsebin:
Ana Češarek
 Spremenjeno: 25. 11. 2015