Razvojna psihologija

Knjige v tiskani obliki so za izposojo na voljo v knjižnici. Nahajajo se predvsem na policah z oznakama 159.9 Psihologija (mali in veliki format II), 159.92 Primerjalna psihologija, 159.922.6 Starostne dobe, 159.922.7 Psihologija otroka in 159.922.8 Psihologija mladoletnih​. 

Abecedni seznam vseh oznak

Pogosto uporabljene predmetne oznake/ključne besede: razvojna psihologija (developmental psychology), identiteta (identity), osebnost (personality), psihologija (psychology), kognitivni razvoj (cognitive development), psihologija otroka (child psychology)
Več predmetnih oznak/ključnih besed: psihologija mladoletnih, oblikovanje osebnosti, primerjalna psihologija, otrok, predšolski otrok, dojenček, adolescenca, starejša oseba, govorni razvoj, motorični razvoj, čustveni razvoj
 

Razvojna psihologija je veja psihologije, ki preučuje načine, na katere se ljudje tekom življenja razvijajo fizično, čustveno, intelektualno in družbeno. Razvojni psihologi se ukvarjajo predvsem s tem, kako se človeški um ali osebnost spreminja oz. razvija od spočetja skozi otroštvo, adolescenco, odraslost in starost. Razvojna psihologija pokriva skoraj vse vidike življenja in raziskovalci na tem področju si prizadevajo razumeti dejavnike, ki vplivajo na osebnost, inteligenco in človekovo vedenje. Poleg opisovanja in analiz sprememb, ki se dogajajo pri ljudeh skozi življenjski cikel, poskušajo razvojni psihologi razumeti tudi načela ali mehanizme, na katerih temeljijo te spremembe (Frey in Caffrey, 2016).

Video 1 : What is Developmental Psychology?




Pomembnejše teorije in njihovi avtorji (po Batistič-Zorec, 2014)

• Sigmund Freud: Teorija psihoseksualnega razvoja (COBISS, DiKUL)
• Erik Erikson: Teorija psihosocialnega razvoja (COBISS, DiKUL)
• Jean Piaget: Teorija razvoja mišljenja (COBISS, DiKUL)
• Lev Vigotski: Območje bližnjega razvoja (COBISS, DiKUL)
• John Bowlby (COBISS, DiKUL), Harry Harlow (COBISS, DiKUL), Mary Ainsworth (COBISS, DiKUL): Teorija navezanosti
• Urie Bronfenbrenner: Ekološka teorija (COBISS, DIKUL)

Več v knjigi Teorije v razvojni psihologiji (COBISS, BIBLOS e-knjiga).
Knjigo lahko tudi kupite v Knjižnici UL PEF ali v spletni knjigarni založbe UL PEF (8 eur).

Video 2: Overview of theories of development | Individuals and Society | MCAT | Khan Academy



Vira: 
Batistič-Zorec, M. (2014). Teorije v razvojni psihologiji (3. izd.). Pedagoška fakulteta.
Frey, R. J., & Caffrey, C. (2016). Developmental psychology. V: Gale (ur.), Gale encyclopedia of children's health: Infancy through adolescence (3rd ed.). Gale. Credo Reference. https://search.credoreference.com/content/entry/galegchita/developmental_psychology/0 
 

i   Academic Search Complete Academic Search Complete je obsežna strokovna multidisciplinarna zbirka celotnih besedil z več tisoč periodičnimi publikacijami in recenziranimi revijami.   i   PsycArticles Članki s področja psihologije iz uglednih znanstvenih revij založnikov American Psychological Association, Educational Publishing Foundation, Canadian Psychological Association in Hogrefe Publishing Group.   i   ERIC ERIC služi za iskanje strokovne in znanstvene literature s področja vzgoje in izobraževanja.   i   Sage Journals Online Sage Journals nudi iskanje po naslovih serijskih publikacij s področij družboslovnih ved, humanistike, tehnike in medicine.   i   MEDLINE Zbirka MEDLINE vsebuje najpomembnejše informacije o medicini, zdravstveni negi, zobozdravstvu, veterini, zdravstvenem sistemu, predklinični znanosti in drugem.

i   ScienceDirect ScienceDirect vsebuje znanstvene in strokovne članke z vseh področij; poudarek je na naravoslovju in tehniki.   i   Wiley Online Library Dostopni so zeleno obarvani naslovi, označeni s simbolom elektronske ključavnice.   i   Taylor & Francis Online Revije so večinoma dostopne od 1997 naprej. Pokrivajo znanstvena in strokovna področja humanističnih in družboslovnih ved, naravoslovnih ved ter tehnike in tehnologije.   i   SpringerLink V celoti so dostopne revije, ki imajo poleg naslova zelen kvadratek; belo-zelen kvadratek označuje delni dostop; bel kvadratek, da ni dostopa.   i   Oxford Academic Journals Zbirka založnika Oxford University Press pokriva različna področja medicine, bioloških znanosti, matematike in fizike, prava, humanistike ter družboslovja.   i   JSTOR JSTOR (Journal Storage) je obsežen arhiv znanstvenih revij z različnih področij, s poudarkom na starejših letnikih.   i   Hrčak Hrčak je portal hrvaških znanstvenoraziskovalnih revij.

Katalog informacijskih virov DiKUL

 

i	Google Učenjak Iskalnik po akademskem gradivu, ki pri razvrščanju rezultatov iskanja uporablja štetje citatov.
i	RefSeek Akademski spletni iskalnik za študente in raziskovalce. Najde ustrezne akademske rezultate iskanja iz spletnih strani, knjig, enciklopedij in revij.
i	BASE BASE je eden izmed najobsežnejših iskalnikov po akademskih spletnih virih v odprtem dostopu. Upravlja ga Bielefeld University Library.

Cambridge Encyclopedia of Child Development
SAGE Key Concepts series: Key Concepts in Family Studies
Encyclopaedic Dictionary of Psychology
Encyclopedia of Applied Psychology
The Concise Corsini Encyclopedia of Psychology and Behavioral Science
The Penguin Dictionary of Psychology
Big Ideas Simply Explained: The Psychology Book
The Encyclopedia of Aging
Encyclopedia Britannica Online Academic Edition

Citatne indekse uporabljamo kot vire za iskanje znanstvenih informacij in za evalvacijo znanstvenih entitet.  Dostop do zbirk Web of Science, Scopus in Ulrichsweb  izven lokacije UL je omogočen študentom in zaposlenim na UL s storitvijo oddaljenega dostopa.

i	Web of Science Servis Web of ScienceTM Core Collection omogoča dostop do treh najpomembnejših multidisciplinarnih bibliografskih baz podatkov z indeksi citiranosti: Science Citation Index Expanded® (SCI-EXPANDED), Social Sciences Citation Index® (SSCI) in Arts & Humanities Citation Index® (A&HCI) ter spletni dostop do Journal Citation reports s podatki o dejavnikih vpliva in drugih bibliometričnih kazalnikih za posamezne revije. Dostop  izven lokacije UL je omogočen študentom in zaposlenim na UL s storitvijo oddaljenega dostopa.
i	Scopus Scopus je multidisciplinarna bibliografska zbirka s citatnim indeksom, ki jo od leta 2004 gradi založnik mednarodne znanstvene literature Elsevier. Zajema članke v recenziranih in odprtodostopnih revijah, prispevke iz znanstvenih monografij in posvetovanj ter patente.  Dostop  izven lokacije UL je omogočen študentom in zaposlenim na UL s storitvijo oddaljenega dostopa.
	Google Scholar Metrics

Najbolj pogosto citirane revije iz področja "razvojna psihologija" oz. "developmental psychology"

JCR – faktor vpliva serijskih publikacij iz Journal Citation Reports (Web of Science) za leto 2022 >>

SNIP – faktor vpliva serijskih publikacij iz Source Normalized Impact per Paper (Scopus) za leto 2022 >>

Najbolj citirane revije v Google Scholar: Primer

Association for Psychological Science (APS) European Association of Developmental Psychology (EADP) European Association for Research on Adolescence (EARA) APA Division 7 – Developmental Psychology APA Division 20 – Adult Development and Aging British Psychological Society: Develomental Psychology Section British Psychological Society: Division of Educational and Child Psychology (DECP) International Society of Infant Studies Videolectures

International Society for the Study of Behavioral Development (ISSBD) Jean Piaget Society Society for Research in Child Development (SRCD) Society for Research on Adolescence (SRA) Australian Psychological Society (APS) Developmental Psychology.org Developmental Psychology (verywellmind) Developmental Psychology (simplypsychology)

Video 1: Piaget's Theory of Cognitive Development
 

Video 2: 8 Stages of Development by Erik Erikson

 

Izposoja e-knjig v BIBLOS
Izposoja bralnikov v knjižnici

Urednica vsebin:
Ana Češarek Banovšek