Izobraževanja uporabnikov
Ključne besede
izobraževanje uporabnikov knjižnice
Koledar izobraževanj
Prijava
Prijavite se lahko na več načinov:
- preko prijavnice,
- osebno v knjižnici,
- po telefonu 01/5892-332 ali
- po elektronski pošti knjiznica (at) pef.uni-lj.si.
Kontakt
Urednica vsebin:
Ana Češarek
O izobraževanju

V knjižnici organiziramo in izvajamo individualno izobraževanje ter izobraževanje organiziranih skupin študentov in drugih uporabnikov knjižnice

Izobraževanje prilagodimo posamezniku oz. skupini, predznanju in dogovorjenemu vsebinskemu področju.

Vsa izobraževanja, ki jih izvajajo zaposlene knjižničarke v knjižnici UL PEF, so za naše uporabnike brezplačna.

Prijavite se lahko na več načinov:
- preko prijavnice,
- osebno v knjižnici,
- po telefonu 01/5892-332 ali
- po elektronski pošti knjiznica (at) pef.uni-lj.si.

Individualno svetovanje lahko potekal tudi preko spleta (npr. Zoom, Teams ipd.).

Predstavitev vodenja bibliografij profesorjev na UL PEF
Tečaj je namenjen predstavitvi informacijskega sistema o raziskovalni dejavnosti v Sloveniji (SICRIS) in vodenju bibliografij za habilitacije na Univerzi v Ljubljani.

Namenjen je raziskovalcem in profesorjem ter podiplomskim študentom Pedagoške fakultete, ki želijo imeti svoje objave zabeležene v sistemu COBISS.
Trajanje: 30-45 min

Več...
Delo z bralniki
Tečaj je namenjen predstavitvi bralnikov, ki so na voljo za izposojo v Knjižnici UL PEF.

Namenjen je študentom (do 20), raziskovalcem (individualno) in profesorjem (individualno), ki že imajo bralnik ali si ga želijo izposoditi v knjižnici. Udeležence povabimo, da svoje mobilne telefone, tablice in bralnike prinesejo s seboj. Imeti morajo geslo, ki ga uporabljajo v sistemu Cobiss+ (Moj Cobiss).
Trajanje: 45 min

Več...
Citiranje in navajanje virov po 6. verziji APA standardov
Predstavljamo pravila za citiranje in navajanje virov po 6. verziji APA standardov. Opredeljujemo določila za citiranje virov med besedilom, pravila za navajanje virov v seznamu uporabljenih virov na koncu dela in zaključimo s primeri navajanja virov za posamezni tip gradiva.

Namenjen je dodiplomskim in podiplomskim študentom (individualno svetovanje ali skupinsko usposabljanje)
Trajanje: 30-45 min

Več...
Izobraževanje uporabnikov za iskanje informacij s pomočjo COBISS+
Tečaj je namenjen predstavitvi sistema COBIB.SI s poudarkom na lokalnem katalogu Knjižnice UL PEF.

Namenjen je študentom 1. letnikov (do 20) in drugim zainteresiranim študentom.
Trajanje: 30-45 min

Več...
Predstavitev DiKUL
Tečaj je namenjen predstavitvi Digitalne Knjižnice Univerze v Ljubljani (http://dikul.uni-lj.si/). Predstavitev je osredotočena na glavne značilnosti portala, predstavitev različnih vrst gradiv v zbirki (znanstvene revije, novice, revije, knjige, konferenčna gradiva, e-viri), ki so dostopna na lokaciji UL in preko oddaljenega dostopa od doma.

Tečaj je namenjen študentom, zaposlenim UL PEF, drugim obiskovalcem in gostom UL PEF.
Trajanje: 45 min

Več...
Izobraževanje uporabnikov za uporabo dLib.si
Tečaj je namenjen predstavitvi portala Digitalne knjižnice Slovenije – dLib.si, ki nudi enostaven dostop do slovenskega znanja in kulturnih zakladov. Predstavitev je osredotočena na glavne značilnosti portala, predstavitev dinamičnih in statičnih strani, ter iskanje različnih vrst gradiv v zbirki (besedila, slike, multimedija, zaključna poročila ARRS), ki je neomejeno in brezplačno dostopna kjerkoli in kadarkoli.

Tečaj je namenjen študentom (do 20), raziskovalcem (individualno) in profesorjem (individualno).
Trajanje: 30-45 min

Več...
Izobraževanje za uporabo programa EndNote
Izobraževanje je namenjeno vsem, ki uporabljajo program EndNote Online. Predstavijo se funkcije programa, prednosti in uporaba z besedilnimi zbirkami ter z urejevalnikom besedil Word.

Tečaj je namenjen raziskovalcem, asistentom in profesorjem, vendar je program koristen tudi za študente pri izdelavi diplome ali seminarskih nalog. Profesorjem posebej poudarimo tudi možnost posameznega svetovanja za reševanje konkretnih težav pri uporabi preko e-pošte ali telefona tudi preko celega leta. Ob predhodnem dogovoru ter ob ustreznih tehničnih pogojih izvajamo tečaje tudi v drugih računalniških učilnicah ali kabinetih.
Trajanje: 60 min

Priročnik za uporabo programa EndNote

Več...
Izobraževanje uporabnikov za iskanje po e-virih - začetni
Tečaj je namenjen predstavitvi elektronskih virov, ki so dostopni v Knjižnici UL PEF.

Tečaj je namenjen študentom 1. letnikov.
Trajanje: 60 min

Več...
Izobraževanje uporabnikov za iskanje po e-virih - nadaljevalni
Tečaj je namenjen predstavitvi elektronskih virov, ki so dostopni v Knjižnici UL PEF. Je nadaljevanje začetnega tečaja iskanja po e-virih, zato se osredotoča na uporabo specializiranih e-virov za področje vzgoje in izobraževanja.

Tečaj je namenjen študentom višjih letnikov, podiplomskim študentom, mladim raziskovalcem, zaposlenim na UL PEF, ki imajo osnovna znanja o e-virih oz. so opravili začetni tečaj.
Trajanje: 60 min

Več...
Knjižnica UL PEF – voden ogled
Voden ogled zajema predstavitev osnovnih podatkov knjižnice, njeno zgodovino, prostor in opremo, vrste in postavitev knjižnične zbirke v prostem pristopu ter storitve knjižnice. Osredotoča se na temeljno poslanstvo knjižnice: zagotavljanje, organizacija in posredovanje različnih informacijskih virov in storitev ter podpora uporabnikom pri njihovi uporabi za uresničevanje izobraževalnih, učnih in znanstvenoraziskovalnih ciljev matičnega visokošolskega zavoda in širše akademske skupnosti.

Tečaj je namenjen študentom prvih letnikov, drugim obiskovalcem in gostom UL PEF.
Trajanje: 30-45 min

Več...
Predstavitev PeFprints
Predstavitev je osredotočena na opis institucionalnega repozitorija znanstvenoraziskovalnih, umetniških in visokošolskih del UL PEF, s poudarkom na ohranitvi in dostopnosti akademskih del učiteljic in učiteljev in diplomantk in diplomantov Pedagoške fakultete in prednostih, ki jih raziskovalcem in uporabnikom znanstvenih vsebin ponuja odprtodostopni repozitorij PeFprints.

Predstavitev je namenjena zaposlenim na UL PEF in drugi zainteresirani javnosti.
Trajanje: 30 min

Več...
Predstavitev spletne strani Knjižnice UL PEF
Tečaj je namenjen predstavitvi vsebin spletnih strani Knjižnice UL PEF. Uporabniki se seznanijo s tem, kaj vse lahko najdejo na spletni strani knjižnice.

Predstavitev je namenjena študentom 1. letnikov.
Trajanje: 30 min

Več...
Predstavitev bibliografske baze SCOPUS
Tečaj je namenjen raziskovalcem in profesorjem ter podiplomskim študentom Pedagoške fakultete, ki se želijo spoznati z bibliografsko bazo podatkov z indeksi citiranosti, ki jo pri spremljanju raziskovalne dejavnosti upošteva tudi ARRS.

Predstavitev je namenjena raziskovalcem in profesorjem ter podiplomskim študentom.
Trajanje: 30 min

Več...
Zbirka kazal znanstvenih revij JTOCs
Tečaj je namenjen predstavitvi vsebin sistema JTOCs. JTOCs je zbirka kazal znanstvenih revij, ki omogoča sprotno in samodejno obveščanje o zadnjih številkah. Na kazala se je možno naročiti z RSS ali po e-pošti.  Posebej so izpostavljene tudi revije, na katere je naročena Knjižnica UL PEF. 

Namenjen je raziskovalcem in profesorjem ter podiplomskim študentom.
Trajanje: 30 min

Video navodila za uporabo JTOCS na Youtube kanalu Knjižnice PEF
Predstavitev Raziskovalnih vodičev
Cilj izobraževanja je, da bodo slušatelji znali samostojno uporabiti raziskovalne vodiče knjižnice UL PEF, ki nudijo neposredno podporo izobraževalnemu procesu na UL PEF

Izobraževanje je namenjeno vsem študentom in drugim uporabnikom knjižnice, ki bi jih zanimala uporaba vodičev in bi radi izboljšali svoje znanje na nekem področju oz. bi se radi seznanili z viri informacij, ki obstajajo za neko področje.

Trajanje: 45 min

Več...
                                   Spremenjeno: 13. 2. 2019